Så här fungerar verktygslådan
I Verktygslådan finns alla aktiviteter och guides som hör till Kompetensverkstadens olika moduler. De är ordnade alfabetiskt.
Vi har även lagt till en bok med metoder som kan användas i utbildningar i interkulturell kompetens som togs fram i samband med de kurser som genomfördes under projekttiden. Du kan laddar ner metodboken här.
Loggboken som vi rekommenderar som ett verktyg för att stärka ditt lärande kan du ladda ner här.
Längst ner hittar du en lista med tips på läsning för att kunna fördjupa dig ytterligare. Du kan ladda ner listan här.
Aktiviteter
Att hälsa
Syftet med denna aktivitet är att bli varse egna reaktionsmönster när det sker något oväntat i ett interkulturellt möte. Deltagarna kommer reflektera kring hur egna reaktioner i kommunikationssituationer kan överraska oss så att vi glömmer att vara nyfikna på det som ligger bakom en viss handling samt kring vad kommunikation egentligen är.
Instruktion Kort för utskriftBerättelser med Dialogkort
Syftet med den här aktiviteten är att dela berättelser för att lära känna varandra och att träna att skapa ett bra interkulturellt bemötande. Det är även att träna en nyfiken och undersökande attityd genom att berätta och lyssna på andras berättelser. Bifogat finner du också ett filmklipp med Chimamanda Nadiches TED Talk.
Instruktion Dialogkort att skriva ut FilmBeskriv en kultur - Isberget
Denna aktivitet syftar till att du ska förstå mer om kulturbegreppet, hur komplext det är, samt utmaningen med att vi i ett interkulturellt möte ser den annan kultur genom våra egna kulturella glasögon.
Instruktion ArbetsbladDina egna interkulturella möten
Syftet med den här aktiviteten är att du ska få tillfälle att koppla temat interkulturella möten till dina egna erfarenheter. Utbytet av erfarenheter genom berättandet och att lyssna och reflektera tillsammans är ett sätt att utveckla sin insikt i vad interkulturella möten handlar om.
Instruktion ArbetsbladDina språkmöten
Syftet med denna aktivitet är att ge deltagarna möjlighet till att reflektera över språkets betydelse för interkulturell kommunikation och dela erfarenheter kring hur språklig kompetens kan vara en resurs i interkulturella möten. Det är även att skap en större medvetenhet kring hur språkliga barriärer i interkulturella möten kan överbryggas.
Instruktion Arbetsblad
Facilitatorns sju förmågor – en översikt i bild
Bilden visar på sju bra förmågor som du bör arbeta med att utveckla i facilitatorrollen.
En facilitators 7 förmågorFörstå konflikten – analys
Syftet med denna aktivitet är att du ska lära dig analysera en konflikt som ett verktyg till bättre konflikförståelse som rustar oss för att hantera konflikter konstruktivt. Genom erfarenhetsutbyte kan vi upptäcka att vi alla har konflikter. Att enbart berätta om en konflikt för någon som lyssnar med närvaro kan ge nya värdefulla insikter och idéer till lösningar.
Instruktion ArbetsbladGuide - sju steg till bra facilitering av samtal
Denna guide förklarar steg för steg hur du leder – eller faciliterar – ett bra samtal om interkulturella frågor i Kompetensverkstaden. Det finns även en karta i slutet av guiden som ger dig en snabb överblick över processen.
Ladda nerGuide till implementering
Guide till implementering ger dig tips och råd till att sätta igång ett förändringsarbete baserat på Kompetensverkstaden.
Guide till implementeringGuide till interkulturella möten – sju goda råd
Denna guide ger dig konkreta råd till att inta ett konstruktivt förhållningsätt i interkulturella möten.
Guide till interkulturella möten Ladda nerKlockan i taket
Syftet med den här aktiviteten är att ge dig erfarenhet av vad olika perspektiv betyder genom en rolig och enkel övning. Det finns inget arbetsblad till aktiviteten.
InstruktionKom igång med att lyckas
I denna modul finns det tre verktyg till att understödja ert arbete med att implementera Kompetensverkstadens utbildningsinsatser i organisationen. Aktiviteten får igång snacket och reflektionerna kring nästa steg och får fram nya idéer. Mallen till handlingsplanen underlättar arbetet med att bli konkret kring nästa steg för att implementera interkulturell kompetens i hela organisationen. Mallen finns i två olika format: En PDF. och en Word.
Instruktion Handlingsplan PDF Handlingsplan WordKulturella mönster – vilka föredrar du? (individuell aktivitet)
Syftet med denna aktivitet är att förstå vad kulturella dimensioner innebär samt att bli medvetna om våra egna kulturella mönster – det vill säga vilka kulturella mönster vi föredrar.
Instruktion Arbetsblad PowerPoint-presentation
Kulturella värderingar – vilka är viktigast? (gruppaktivitet)
Syftet med denna aktivitet är att bli medveten om vilka värderingar du föredrar och därmed medvetet eller omedvetet handlar efter. Det är även att diskutera och tillsammans reflektera över våra kulturella värderingar för på så sätt att öka vår kulturella självinsikt. Det finns inget arbetsblad till denna aktivitet.
InstruktionLyssna aktivt – sju goda råd
Här finn en snabbguide till hur du blir en bra lyssnare med metoden aktivt lyssnande.
Guide - sju goda rådMigration: Den lilla historian i den stora – din egen berättelse
Syftet med aktiviteten är att deltagarna blir mer medvetna om att vi alla har migration i vår historia och historier om migration i vårt liv samt att reflektera och lära sig av andras perspektiv.
Instruktion ArbetsbladMetodhandboken
En bok med fler aktiviteter som kan användas för att utveckla din interkulturella kompetens.
MetodhandbokenSäg mig vem jag är
Syftet med den här aktiviteten är att du kommer att upptäcka hur snabbt vi sätter folk fack utifrån våra fördomar. Du kommer att reflektera över hur det känns att kategorisera och bli kategoriserad och vad fördelarna kan vara med att inte kategorisera/titta utöver kategorierna.
Introduktion ArbetsbladTa dialogen
Syftet med denna aktivitet är en ökad förståelse för värdet av att utforska egna och andras åsikter. Det är även att få verktyg till att föra en redig dialog i praktiken samt att få djupare insikter om dialogens kvalité och vad dialog kan bidra med i konfliktlösning. Det finns inget arbetsblad till denna aktivitet.
InstruktionTypiskt svenskt! Eller?
Syftet med denna aktivitet är att beskriva vad vi kan kalla ett typisk svenskt kommunikationssätt, att problematisera huruvida ett typiskt svenskt kommunikationssätt finns och bli medveten om utmaningarna med att undvika generaliseringar när vi beskriver kultur. Det är även att ge möjlighet till att reflektera över vilka utmaningar och möjligheter det ”svenska sättet” kan ge i ett interkulturellt möte .
Instruktion ArbetsbladVem är du? - Identitetsblomman
Denna aktivitet ger dig möjlighet till att undersöka din egen kulturella identitet, samt vad kulturella gemenskaper betyder för oss människor.
Instruktion ArbetsbladReferenser och tips på läsning
Listan nedan består av de källor vi främst har använd för att ta fram innehållet i Kompetensverkstaden (teoritexter, övningar mm) samt böcker som kan rekommenderas för fördjupning.
Vi hoppas du har blivit inspirerad av de 7 modulerna till att arbeta vidare och lära dig mer.
Bennet, M. (1998): Basic Concepts of Intercultural Communication
Berardo, K. & Deardorff, D.K (2012): Building Cultural Competence
Earley & Ang (2003): Cultural Intelligence
Eliasson, M. & Larsson, P.V. (2005/2011): Sätt fart på arbetsmötet – en handbok i facilitering
Gullstrand, A. (2020): FACILITERA!
Gruczkun, P. (2015): Bortom rätt och fel
Hofsteede, G. (2011): Organisationer och kulturer
Kampe, K. (2009): Opublicerat material från föreläsningar i interkulturell kommunikation, Linnéuniversitetet
Klyukanov (2005): Principles of Intercultural Communication
Lindgren Helde, M. (2012/2020): The Dialogue Handbook
Lustig & Koester (2010/2013): Intercultural Competence
Rogers & Steinfatt (1998/1999): Intercultural Communication
Stier, J (2009): Kulturmöten
Tågerud, Y. (2009 – 2012): Opublicerat material till kurs i interkulturell kommunikation, Linnéuniversitetet.
Listan kan laddas ner överst på denna sida.
Hur KOMPETENSVERKSTADEN.SE blev till
Utbildningsplattformen KOMPETENSVERKSTADEN.SE togs fram i samband med projektet IKO – Integration, Kompetens & Organisation som genomfördes 2016-2019 i region Kalmar.
Kommunförbundet i Kalmar län var projektägare.
KOMPETENSVERKSTADEN.SE skapades i ett samarbete mellan projektets medverkande aktörer. Läs mer om projektets erfarenheter och lärdomar här.