Varför skapades Projektet Vi blir fler - IKO i Kalmar län?
Sverige har förändrats de senaste tio åren och migrationen spelar en viktig roll i den förändringen. Den ger både utmaningar och möjligheter för kommuner och andra aktörer som jobbar med integration. Därför pågick ESF-projektet Vi blir fler – IKO i Kalmar län under perioden 2017-2019.
IKO står för integration, kompetens och organisation.
Kompetensverkstaden togs fram som ett sätt för att skapa hållbarhet i projektet och sprida våra metoder.
Syftet med IKO är att personal (som du) får kunskap, inspiration och verktyg till att utveckla sin interkulturella kompetens. En kompetens som stärker dig i din yrkesroll och gynnar individen som upplever ett kunnigt och respektfullt interkulturellt bemötande.
Vi blir fler – IKO är ett regionalt projekt i Kalmar län som stödjs av den Europeiska socialfonden (svenska ESF-rådet). Under en period på tre år har vi arbetat med intensiv interkulturell kompetensutveckling av personal som i sitt yrke möter människor med annan kulturell bakgrund. Syftet är att skapa ett bättre bemötande.
Ökad kompetens i interkulturella möten leder till en starkare integration. Detta bidrar i sin tur till att Kalmar län blir mer attraktivt som en region att leva och jobba i oavsett kulturellt och geografiskt ursprung.
Vi arbetar tillsammans med andra regionala aktörer för ett inkluderande mottagande och förhållningssätt, där individens resurser tillvaratas och ger en mångfald som bidrar till både den enskilda invånarens, lokalsamhällets och regionens utveckling.
Kalmar län har brist på invånare och arbetskraft. Vi vill utveckla integrationen– vi vill bli fler!
Projektet har stötts av Europeiska socialfonden – Svenska ESF-rådet
Projektet ägs av Kommunförbundet Kalmar län
Vad vi har lärt oss
Vi delar här med oss av erfarenheter med att genomföra ett större ESF-projekt med många olika aktörer, som tillsammans har arbetat för att höja kvaliteten på integrationen genom utbildning och samverkan. Vi hoppas det kan inspirera dig där du jobbar till att göra något liknande.
Vi tror att alla vinner på bra integration.
Vi tror på att lärande genom samtal med fokus på dialogen är vägen till att förstå integrationen, interkulturella möten och att skapa ett bra bemötande.
Vi har jobbat både med att lära oss mer om kulturella möten och om att samverka och bli bättre på möten och processer. Båda delarna är gynnsamma för integrationsarbetet och för att skapa ökad social hållbarhet.
När vi blir mer kunniga blir det lättare att nå våra mål. Det är idag ännu tydligare för oss hur viktigt, givande och nödvändigt både för oss som är födda i Sverige och de som har kommit hit, att vi inte slutar samarbeta för en lyckad integration.
Aktörerna berättar
Vad säger aktörerna om värdet av ett projekt som IKO?
- IKO har gett länets aktörer en likvärdig möjlighet till kompetensutveckling i interkulturella möten och interkulturell kompetens.
- IKO har stärkt den interkulturella kompetensen och gett kunskaper om grunderna i ett bra kulturmöte. Det ger oss trygga, effektiva och professionella medarbetare.
- IKO har gett oss bättre förutsättningar för samverkan i framtiden – det har stärkt kontaktytan och nätverket hos aktörerna i länet. Projektet ger oss möjlighet att bli bättre i det gemensamma arbetet med inkludering och integration i Kalmar län.
- IKO har förstärkt länets integrationsprofil och gett oss insatser som höjer kompetensen på bredden.
Vad säger aktörerna om nyttan och värdet för organisationen?
- Genom IKO har vi fått en unik möjlighet att kompetenshöja och kvalitetssäkra medarbetare inom interkulturell kompetens och bemötande, på ett sätt som troligen inte hade varit möjlig för oss som ensam kommun.
- Vi har fått användarvänlig kunskap i vårt dagliga arbete.
- Vi har fått kompetensutveckling inom mångfaldsområdet; kulturförståelse, leda i mångfald och interkulturell kompetens.
- Vi har fått en ökad förståelse och kunskap kring vikten med och nyttan av integration.
Migration och integration Kalmar län – för och nu
IKO har jobbat med utveckling av integrationen genom ett bra interkulturellt bemötande och med regionalt fokus på Kalmar län. En del av detta handlar om att förstå mer om migration, även historiskt och då båda om den stora historien och den lilla, alltså din egen historia om migration.
En av de mest uppskattade föreläsarna på våra utbildningar är historikern Peter Danielsson från Kalmar läns museum. Ta del av hans berättelse om migration och interkulturella möten i Kalmar län från medeltiden till modern tid. Filmen är en förkortad version av en 45 mins föreläsning från mars 2019 i Västervik.
Föreläsning med Peter Danielsson om migration och integration
Arbetsmaterial till filmen
Här finns arbetsmaterial till Peter Danielssons föreläsning som kopplar innehållet till din egen vardag.
Migration: Den lilla historian i den stora – din egen berättelse
Syftet med aktiviteten är att deltagarna blir mer medvetna om att vi alla har migration i vår historia och historier om migration i vårt liv samt att reflektera och lära sig av andras perspektiv.
Instruktion ArbetsbladTips till att jobba enskilt
Arbetar du själv med materialet? Klicka då här! Klicka för att öppna överliggande ruta med mer informationTips
Få mer koll på fakta om befolkningsutvecklingen i Kalmar län. Gå till Region Kalmars interaktiva sida med statistik här.
Hur ser det ut i Sverige? Se färsk statistik på varifrån invånarna i Sverige har sina ursprung på Statistiska centralbyråns hemsida.