Vad handlar modulen om?
”Ett mål utan en plan är enbart en önskan” – Antoine de Saint-Exupéry, författare.
Om du befinner dig på denna sista modulsida har du sannolikt gått igenom alla utbildningsmodulerna i Kompetensverkstaden och därmed ökat din interkulturella kompetens. Denna kompetensutveckling är värdefull både för dig och din arbetsplats – och i alla andra sammanhang du rör dig i.
Det är bra med engagerade personer som lär sig något nytt och blir bättre på interkulturellt bemötande.
Men det räcker inte hela vägen.
Den nyförvärvade interkulturella kompetensen behöver hållas levande, ständigt utvecklas och anpassas. Det betyder att både kulturer och strukturer i de sammanhang vi rör oss i också måste låta sig påverkas. På det sättet kan vi skapa förändringar som är hållbara och fungerar på riktigt.
Detta arbete kallas implementering och är ett långsiktigt och ofta utmanande arbete som inte låter sig göras över en natt. Men det kan lyckas om vi vill, tar ett steg i taget, har en tydlig plan och hjälps åt.
Syftet med denna modul är att stödja dig i hur du kan sätta in utbildningsinsatser i interkulturell kompetens i ett sammanhang av ett mer grundläggande förändringsarbete.
Ett arbete som har målet att organisationen även längre fram ska bli mer interkulturellt kompetent. Det vill säga att ni kan ta till vara på den potential som mångfalden innebär och konstruktivt hantera de utmaningar som följer med. Det gäller både rekrytering av nya medarbetare och hur ni bemöter de personer ni träffar i vardagen.
Interkulturell kompetens är en färskvara, där vi aldrig blir fullärda inte minst för att vi och våra omgivningar ständigt är i förändring. Att bli bättre på att nyttja mångfald kan upplevas som tidskrävande och som att gå i uppförsbacke. Men vinsten när det lyckas är bättre inkludering som i sin tur leder till bättre trivsel och större effektivitet – för alla.
Så här genomför du modulen steg för steg
Jobbar du i grupp? Då är det viktigt att en av er intar rollen som samtalsledare och lotsar er genom modulen. Lär om hur du förbereder och leder samtal i Kompetensverkstaden under menypunkten Vägledning till samtalsledaren.
- Läs först igenom kompetensmålen som står här till höger. Detta kan underlätta för dig i ditt lärande. Fundera gärna på vilka lärdomar som känns viktiga att få med för just dig.
- Titta på filmen Nästa steg som berättar om hur du kan påbörja ett arbete med att implementera utbildningar i interkulturell kompetens som bidrar till att mångfalden blir en resurs för organisationen. Sätt av lite tid till att reflektera över filmen, enskilt och/eller i grupp.
- Läs guiden som inspirerar till vad som är bra att undersöka och göra när vi vill arbeta med att implementera interkulturell kompetens i organisationen.
- Börja en dialog och reflektera med en kollega utifrån reflektionsfrågorna eller reflektera själv genom att fundera och skriva.
- Använd gärna en loggbok till dina reflektioner, det är bra för ditt lärande. Du kan antingen välja ett eget anteckningsmaterial eller använda vår version, som du kan ladda ner här.
Titta på filmen Nästa steg (4 min)
Genomför aktiviteten
Guide till implementering
Guide till implementering ger dig tips och råd till att sätta igång ett förändringsarbete baserat på Kompetensverkstaden.
Guide till implementeringKom igång med att lyckas
I denna modul finns det tre verktyg till att understödja ert arbete med att implementera Kompetensverkstadens utbildningsinsatser i organisationen. Aktiviteten får igång snacket och reflektionerna kring nästa steg och får fram nya idéer. Mallen till handlingsplanen underlättar arbetet med att bli konkret kring nästa steg för att implementera interkulturell kompetens i hela organisationen. Mallen finns i två olika format: En PDF. och en Word.
Instruktion Handlingsplan PDF Handlingsplan WordReflektera mera
Nu är du klar med alla 7 moduler i Kompetensverkstadens online-utbildning om interkulturell kompetens. Grattis! Det är dags för den sista reflektionsrundan. Frågorna nedan syftar till att du blir varse vilka lärdomar du tar med dig från hela utbildningen. Du får tillfälle att avrunda och en uppfattning kring vilka nästa steg du vill och behöver ta för att fortsätta med att utveckla din interkulturella kompetens.
Du kan besvara dem på egen hand genom att reflektera och gärna skriva. Du kan också diskutera dem i par eller grupp. Din samtalsledare kan vägleda dig här.
Tänk tillbaka på de moduler du har gått igenom – titta på översikten som du hittar på samlingssidan för modulerna.
- Vilka lärdomar anser du som de viktigaste du har fått med dig?
- Vad vill du använda dessa lärdomar till? På vilket sätt?
- Vem kommer dessa lärdomar att gynna (utöver dig själv)?
- Vilken förändring är den viktigaste du skulle vilja se för dig själv när du har slutfört utbildningen Kompetensverkstaden?
- Vilken förändring är den viktigaste du skulle vilja se för ditt team/ditt lag/din grupp om alla gick igenom Kompetensverkstaden?
- Vilken förändring är den viktigaste du skulle vilja se för hela organisationen om majoriteten av medarbetarna gick igenom Kompetensverkstaden?
- Om du skulle göra en slogan för Kompetensverkstaden – hur skulle den låta?
Tips
Om du inte har stött på Kompetensverkstadens litteratur- och resurslista på din väg genom modulerna kan du gå till Verktygslådan och hitta den där. Här kan du bli inspirerad och djupdyka i den interkulturella kompetensens förunderliga värld. För kom ihåg: detta ämne tar aldrig slut – det finns något att lära för resten av livet.